Innsikt

Innsikt gir deg et nytt syn på verden

Daglig kan du lese artikler om dårlige arbeidsforhold og barnearbeid, usunne og helsefarlige ingredienser, regnskogsnedhogst og miljøutslipp. Det regner med advarsler om ikke å kjøpe produkter. På den andre siden blir du bombardert med reklame, merkeordninger og tilbud som skal trekke deg i retning akkurat deres produkter. Å få forståelsen av akkurat hvilke varer som passer deg blir nesten uoverkommelig. Innsikt representerer en mulig løsning på dette.

Last ned en testversjon av Innsikt for android her (.APK)

Når du handler i butikken idag, lurer du kanskje på hvilke varer du skal velge. Det du ser er stort sett emballasje og pris, og tar du deg ekstra tid leser du kanskje ingrediensene og næringsinnholdet. 

Innsikt gir deg en bedre forståelse! 

Innsikt er en mobil applikasjon som gir deg en bedre forståelse av hva som passer akkurat deg. Istedet for at du selv skal finne ut hva som er bra og dårlig, lar du noen andre gjøre jobben. Du velger organisasjoner eller personer som du har tillit til og ønsker å se synspunktene til. I applikasjonen gjøres dette enkelt ved å hake av hvem du ønsker å stole på.

Du leser av strekkoden til en vare med mobilen, og ser så synspunktene til de du har valgt å stole på. Det kan være at Cøliakiforeningen har en formening om hvete eller Forbrukerrådet har en formening om parabener, det kan være at Amnesty har en formening om et selskap eller at VG har gjort en smakstest av en pølse. 

piechart-tipsefunksjon

 

Hvis du stoler på flere kilder, får du først se et gjennomsnitt av synspunktene til de du stoler på. Hvis du ønsker mer informasjon kan du få en detaljert oversikt over hvert enkelt synspunkt, som kan inneholde både detaljerte tekst-beskrivelser, bilde og lenke til enda mer informasjon. Du bestemmer selv hvor detaljert informasjonen skal være!

Innsikt kan nå brukes til det samme som Forbrukerrådets Hormonsjekk applikasjon , og vi vil utvide bruksområdene fortløpende etterhvert som Informed Individual får tak i mer data og tolkninger.

Hvordan Innsikt er bygd opp

Innsikt består av 3 lag : Grensesnitt, tolkning og data. Den er ikke bare en mobil app, men et fullstendig åpent og fritt system. Applikasjonen og bakenforliggende systemer er adskilt, hvert trinn er gjenbrukbart for andre utviklere i form av åpen kildekode fritt tilgjengelig på bitbucket.

Tolkningen gjøres av innholdsplattformen Enonic som også er fri programvare tilgjengelig på github.

Dataene henter vi fra forskjellige kilder. Åpne datasett blir publisert på nettsiden til Open Product Data (under ombygging), et initiativ igangsatt av Informed Individual.

Datasettene vi bruker er desverre er ikke fritt tilgjengelige. Vi bruker eksempelvis data fra Brønnøysundsregistrene og Forbrukerrådet. Selv om begge er finansiert av myndighetene, er ikke dataene fritt lisensiert og vi kan derfor ikke publisere dem. Vi arbeider hardt for at dataene SKAL bli allment tilgjengelig, bl.a. gjennom Informed Individuals høringssvar til Landbruksdepartementet . Spesielt trenger vi datasettet EPD (Elektronisk ProduktDatabase) som eies av de 4 store varekjedene igjennom firmaet Tradesolution.

Hvis du ønsker at informasjon om varer og tjenester skal være mer allment tilgjengelig enn det er idag, ikke nøl med å ta kontakt eller bli med i Informed Individual.

Signer vårt opprop!

Relaterte lenker: